Canticum maakt verwachtingen waar

Gorssel.nl
3 november 2014

Canticum maakt verwachtingen waar

Gehoord: zaterdag 1 november 2014, Protestantse Kerk Gorssel
Uitvoerenden: (Project)koor Canticum o.l.v. Paulien Roos m.m.v. Projectorkest Twente, Zoë Knoop (harp); solisten: Marjolein de Graaff (sopraan) en Jaap Roos (bariton).

Canticum legt de lat hoog. Dat bleek al eerder tijdens uitvoeringen van het koor. Maar Canticum deed het Requiem van Fauré, dat op zaterdag 1 november 2014 in de Gorsselse kerk werd uitgevoerd, alle eer aan. De kerk zat vol, maar was muisstil.

De spanning was voelbaar, zodra het koor en orkest hun plaats hadden ingenomen. Natuurlijk werkte de locatie daar ook aan mee: niet iedereen zit regelmatig in een kerk. Maar de kerk in Gorssel heeft een intieme sfeer en daar komt bij dat er veel publiek op het concert was afgekomen. Zodra de eerste noten van ‘Cantique de Jean Racine’ klonken, kwam de ontspanning: we zouden een bijzondere avond beleven. De ‘Quatre motets’ van Duruflé, a capella, maakten veel indruk: prachtig gezongen. De teksten van alle werken, in het Frans en het Latijn, waren goed te verstaan. De mooie sopraan en indrukwekkende bas zongen een ontroerend Ave Maria van Saint-Saëns. En als laatste onderdeel voor de pauze een verrassende harpsolo van Pierné, vertolkt door de jonge harpiste Zoë Knoop. En dan het beroemde Requiem van Fauré, een werk waar de componist zelf van zei, dat het ‘zo zachtmoedig is als ikzelf’. En zo klonk het ook: ingehouden en berustend. Een bijzonder concert.